Nemzet és Haza - A fogorvosblog megújult!

A nemzet te vagy! Nem egy párt, vagy egy mozgalom.

Közösség
Archívum
..............................................

2012.szept.30.

 

Berényi József: Európa szégyenfoltja, hogy nem törölték még el a Benes-dekrétumok egy részét

 

 

 Európa szégyenfoltjának nevezte Berényi József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöke egy szombati konferencián, hogy nem törölték még el a Benes-dekrétumok szlovákiai magyarokat és németeket kollektív bűnösséggel sújtó részét.
A Hogyan tovább felvidéki magyarság? című szombati budapesti tanácskozáson Berényi József arról beszélt: jó, hogy az Európai Parlament petíciós szakbizottságában vetődött fel nemrégiben a "súlyosan amorális, diszkriminatív jogszabályok eltávolításáról" szóló kérdés, mert szerinte szlovák-magyar kétoldalú tárgyalásokkal ezt nem lehet megoldani.
 
Fogorvos-MTI nyomán
 

2012. szept. 29.

Negyven éve született a kárpátaljai magyarok politikai beadványa

Tudományos konferenciával emlékeztek meg pénteken Beregszászon a kárpátaljai magyarok politikai beadványáról, amelyet 1972-ben küldtek az egykori Szovjetunió vezetésének, a magyar kisebbség sérelmeinek orvoslását sürgetve.

 

Negyven évvel ezelőtt több mint ezer kárpátaljai magyar értelmiségi fordult beadvánnyal a Szovjetunió Kommunista Pártja központi bizottságához és a szovjet Legfelsőbb Tanács elnökségéhez, amelyben kisebbségi jogaik biztosítását kérték, köztük az anyanyelvű oktatás bővítését, a magyar történelem oktatásának és a magyar nyelvű egyetemi felvételi vizsgáknak a bevezetését. A hatalom a szervezőket – néhai Fodó Sándor ungvári egyetemi tanárt, későbbi kisebbségi politikust, Kovács Vilmos írót és S. Benedek András írót – meghurcolta, munkahelyükről elbocsátotta.
 
 A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott tudományos konferencián a múlt század 70-es éveinek szovjet viszonyait elemző előadásában Brenzovics László történész, főiskolai tanár a többi között rámutatott, hogy a magyar értelmiségiek beadványa épp abban az időszakban született, amikor a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Szovjetunió vezetése felgyorsította az oroszosítást, s a nemzetiségek identitásának megszüntetésére törekedett. Ennek tükrében van különösen nagy jelentősége, hogy a folyamodvány nyomán megtorpantak a kárpátaljai magyarság beolvasztására irányuló törekvések, sőt a szovjet hatalom több engedményt is tett a magyar kisebbségnek – tette hozzá.
 
Az 1972-es akcióban tevőleges részt vállaló felszólalók felidézték, hogy a beadvány hatására ugyanattól az évtől kezdve a szovjet oktatási hatóság engedélyezte a kárpátaljai magyar iskolák végzőseinek az anyanyelvű felvételizést a régió akkor egyetlen felsőoktatási intézményébe, az Ungvári Állami Egyetemre. Ennek köszönhetően magyar diákok százai szerezhettek egyetemi diplomát.
    A konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy az 1972-es beadvány tekinthető a "kárpátaljai magyar polgárjogi mozgalom" kezdetének. Az okmány megszövegezésében és az aláírásgyűjtésben szerepet vállaló értelmiségiek, közéleti személyiségek hozták létre ugyanis a peresztrojka idején, 1989-ben a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetét, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget (KMKSZ).
 
Fogorvos- MTI nyomán

2012. szept. 29.

Buszjárat Rajka és Pozsony között

A Rajka és Pozsony között közlekedő, 801-es számú autóbusz áll a pozsonyi megállóban 2012. szeptember 28-án. A buszjárat 2011 nyara óta óránként szállítja az utasokat, amire azért volt szükség, mert a szlovák állampolgárok száma meghaladta az 50 százalékot a magyarországi Rajka településen.

Fogorvos - MTI nyomán

2012. szept. 28.

Román bíróság szerint nem lehet Hargita megye jelképe a székely zászló

Jogerősen megsemmisítette a Maros megyei táblabíróság a Hargita megyei önkormányzat egyik 2009-ben hozott határozatát, amellyel a megye jelképévé tették a (kék mezőben a székelység ősi nap-hold jelképrendszerét megjelenítő) székely zászlót - közölte az MTI-vel pénteken Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.
 
 Az önkormányzati vezető hozzátette, az indoklás közzétételéig és a végzés kikézbesítéséig akár hónapok is eltelhetnek, addig törvényesen használható a jelkép.
 "Amikor megkapjuk az indoklást, aznap tartunk megyei tanácsülést és újra elfogadjuk, hogy ne kelljen senkinek  levennie (a zászlót), és senkit se büntessenek meg érte. Ugyanakkor fellebbezéssel fordulunk a luxemburgi bírósághoz" - mondta Borboly Csaba.
 
Asszisztens - MTI nyomán
Itt kezdtük - Régebbi írásaink

Olvass vissza minket!

.............................................

Letölthető könyv

David Irwing - Felkelés! Egy nemzet küzdelme: Magyarország 1956.

A képre kattintva letölthető

Segítség: A oldalon kicsit lentebb görgetve található az ingyenes letöltés.

 

Látogatók

látogató számláló